Catering dla firm w ostatnich latach staje się coraz bardziej popularny, szczególnie na terenie większych miast i w firmach o większej ilości zatrudnionych osób. Jest to uwarunkowane przede wszystkim renomą danej marki, troszczeniem się o pracowników, a także wolą wspierania ich. Taki sposób działania pracodawcy jest popierany przez zatrudnionych osób, a efektem jest ich lojalność wobec przełożonego.

Jakie są zalety posiłków pracowniczych?

Catering dla firm to konieczność dla wszystkich osób pracujących w szczególnie ciężkich warunkach. To głównie prace związane z pracą w upale bądź mrozie, z dużym wysiłkiem fizycznym oraz obarczone nadmierną utratą energii. Posiłki są przekazywane także osobom pracującym na zewnątrz między listopadem, a końcem marca. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby je zorganizować pracownikom także jeżeli warunki pracy nie są wcale wymagające.

Pełnowartościowe pożywienie jest najlepszym źródłem energii, a to wpływa na poprawę zaangażowania w pracę, przeciwdziała problemom z koncentracją i zmniejsza nerwowość. Zatrudnieni nie są zmuszone wychodzić z pracy na zakupy w porze obiadowej, a tym samym będą w stanie poświęcać ten czas na obowiązki zawodowe. Catering dla firm pozwala pozostać w miejscu pracy, odpocząć i zrelaksować się w otoczeniu kolegów z pracy zamiast poszukiwań odpowiedniego miejsca na zjedzenie lunchu.

Catering pracowniczy – jak wpływa na relacje z szefem?

Zadbanie o wyżywienie dla pracowników przez właściciela firmy jest dla niego szansą na zyskanie uznania u podwładnych, a pracowników dodatkowo motywuje do pracy. Dla pracowników firmy jest to oznaką tego, że mają szefa, który troszczy się o nich oraz wykazuje chęć zaspokajania ich potrzeb, a tym samym skutecznie zachęca ich do generowania jeszcze większych przychodów przedsiębiorstwa.

Możliwość wspólnego spożywania posiłków to jednocześnie idealny sposób poznawania i integracji wśród pracowników.

Jedzenie dla pracowników wiąże się też ze znaczną oszczędnością pieniędzy oraz czasu, ponieważ nie nie muszą wydawać pieniędzy na kupno obiadu ani marnować czasu na przyrządzanie go w domu przed przyjściem do pracy.. Spożywając posiłek w miejscu pracy, nie muszą przejmować się koniecznością kupowania czy wcześniejszego przygotowania obiadu. Natomiast osoba zatrudniająca pracowników otrzymuje 190 zł dopłaty na wyżywienie dla pracowników swojej firmy i jest to kwota, od której nie jest konieczne opłacanie składek ZUS.